I
ZZZ ZZZ 30 Takipçi | 1 Takip
Kategorilerim

Dersler

Diğer İçeriklerim (0)
Tüm içeriklerim
Takipçilerim (30)

Gitarda Akorlara Basma

2008-11-18 15:24:00

Arkadaşlar öncelikle ilk derslerimizde öğrendiğimiz sol el parmaklarımızı nasıl adlandırdığımızı hatırlayalım.Arkadaşlar bu dersimizde akorlarla ilgili sadece teorik bilgiler göreceğiz.Gitarda kullandığımız akorları sonraki derslerimize saklayacağız.


Yukarıdaki resimdede gördüğünüz gibi sol el parmaklarımızı baş parmağımız hariç soldan sağa 1,2,3,4 diye adlandırıyoruz.Baş parmağımıza isim vermememizin sebebi ise bu parmağımızın gitar çalarken sapın arkasında duruyor olması.


AKOR BASMAK

Akor:Üç ya da daha fazla sesin uyumlu bir şekilde çalınmasıyla elde edilen ses grubuna denir.

               Örnek Akor
Akorların gitarda nasıl basıldığını göstermek için yukarıdaki gibi bir şekil kullanıyoruz.Bu şekilin ne anlama geldiği için de gitarın sapı yukarı gelecek ve deliğide size bakacak şekilde tutun.Gitarın perdelerine doğru baktığımızda yukarıdaki şekile benzer bir görüntü görürsünüz.En solda yer alan sütun gitarın en üstteki teline karşılık gelir.Bu çizimdede en üstte göreceğiniz gibi gitarın sapı kalın bir çizgi ile gösterilir.Yukarıdaki şekil örnek olarak. mi-majör akorunun gösterimidir.İlerleyen derslerimizde bu akoru da öğreneceğiz.
Akorlar genelde do,re,mi şekliyle değilde alfabenin ilk 7 harfiyle gösterilir.(Ç harfi hariç)Eğer bu harflere karşılık gelen notaları bilmiyorsanız nota bilgisi bölümde gitarda nota isimleri bölüme bakınız.Akor hakkında bilmeniz gereken teorik bilgileri öğrendikten sonra bir sonraki derse geçebilirsiniz.

AKOR BASARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

1)Gitarın sapını tuttuğunuz elinizdeki tırnakların kısa olmasına dikkat edin.
2)Elinizi fredlere değdirmemeye çalışın.Değerse ses bozuk çıkar.
3)Bileğinizi fazla kasıp kendinizi zorlamayın.
4)Eğer akora bastığınızda düzgün ses gelmiyorsa bunun sebebi avuçunuzun tele değmesi veya fredlerin üstüne basmanızdır.Gitar çalarken bunlara dikkat edin.

Bu bilgileri öğrendikten sonra ilk öğreneceğiniz akor olan mi majör akoruna geçebilirsiniz.

Akor basmak hakkında bilgilendirici video:

   
Benzer videolar için tıklayın

11857
0
0
Yorum Yaz
s