30 01 2009

Gitarla İlk Çalışmalar

Bu dersimizde gitarı ilk defa elimize alıp çalışmaya başlayacağız.Gitarda tellerin sırası şöyledir:
En alttaki tel 1. tel, sırasıyla en üstteki tel 6. teldir.Şimdi En üstteki 3 tel üzerinde çalışmaya başlacağız.Size tavsiyem bir önceki derste öğrendiğiniz Tab okuma sistemi kullanmanız.Başlangıç sürecinde size faydası olacaktır.
A)KALIN Mİ TELİ
Şimdi gitarın en üst teli olan mi teline elimizin alışması için basit ancak gitarın temeli diyebileceğimi kadar önemli alıştırmaları yapacağız.

Yukarıdaki alıştımamız sadece mi teliyle ilgili.Hatırlarsanız tab okumada çizgilerin telleri, sayıların da perdeleri temsil ettiğini öğrenmiştik.Yani yukarıdaki alıştırmada en üstteki kalın mi telini boş çekerek(hiçbir perdeye basmadan) basacağız.Yukarıda ne kadar sıfır varsa o kadar mi telini -bizden istediği gibi- boş çekeceğiz.Bu alıştırma size basit gelebilir ancak önemli bir çalışmadır.İlerleyen derslerde göreceksiniz zaten ama şimdiden söylemede fayda var gitarda üst üç tel baş parmakla kontrol edilir.Yani mi teline baş parmakla vuracağız.
B)LA TELİ
La teli gitarımızın5. yani üstten 2. telidir.La teline öğrenebilmemiz ve düzgün basabilmemiz için bu alıştırmayı yapacağız.Unutmayalım ki la teli üst üç telden biri olduğu için baş parmak ile kontrol edilir.Bu alıştırmalarımızda yalnızca baş parmağınız oynasın.Kolunuz ve bileğinizin oynamamasına dikkat edin.

Bu alıştırmamızda biraz önce yaptığımız mi teli alıştırmasına benziyor. Ancak bu sefer la telini kullanacağız.Zaten tab okumasını geçmiş derslerde öğrendiğiniz için anlatmama gerek yok.Hala tab okumada sorun yaşıyorsanız 2. derse tekrar basabilirsiniz.Şimdi de gördüğünüz gibi sıfırlar 2. çizgide yani üstten 5. telde, bizde sıfırların olduğu kadar vuruş yapacağız.Bu alıştırmalara daima belli bir hızda yapın.Benim size tavsiyem yavaş başlamanız.Çünkü; hızlı başlarsanız ilerde yavaş şarkılarda zorlanmazsınız.

C)RE TELİ

Re teli gitarımızın 4. yani üstten 3. teli.Bildiğiniz gibi üst 3 telde baş parmağımızı kullanıyoruz.Şimdi yapacağımız alıştırma ise re telini öğrenebilmemiz ve düzgün basabilmemizde bize yardımcı olacak.

Bu alıştırmada tıpkı diğerleri gibi.Ancak re teline tabdaki sayılar olduğu kadar yani bizden istediği kadar vuracağız.
Bu dersler gitar eğitiminin önemli parçaları olduğu için dikkatle çalışın ve tekrar edin.

0
0
0